Forum Skokinarciarskie.pl Strona Główna Skokinarciarskie.pl
Skokinarciarskie.pl

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Daniela Iraschko
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Skokinarciarskie.pl Strona Główna -> Skoki kobiet
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dunia
Barmanka na Forum
Barmanka na Forum

PostWysłany: 31.1.2003, 16:53    Temat postu: Daniela Iraschko Odpowiedz z cytatem

Kobieta skoczyła 200 metrów!
Dzień 29 stycznia 2003 będzie w historii kobiecych skoków narciarskich takim samym kamieniem milowym, jakim dla skoków męskich jest data 17 marca 1994 roku. Wtedy to Fin Toni Nieminen jako pierwszy w historii skoczek przekroczył granicę 200 metrów. Niespełna 9 lat później dziewiętnastoletnia Austriaczka Daniela Iraschko stała się pierwszą kobietą, której dane było przekroczyć tę magiczną granicę. W czasie dzisiejszego treningu na mamuciej skoczni Kulm Dani oddała trzy skoki. W pierwszym poleciała na odległość 157 metrów, drugi skok to już 188 metrów, natomiast w trzecim wylądowała dokładnie na granicy 200 metrów. Do dziś kobiecy rekord w długości skoku wynosił 167 metrów i został ustanowiony w 1997 roku na tej samej skoczni przez Austriaczkę Evę Ganster.

Tak jak Emu prosiła, zakładam temat o Dani :happy: Mam nadzieje ze nikt sie nie pogniewa zamyślony

Ostatnio zmieniony przez Dunia dnia 31.1.2003, 17:40, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
Google

Wysłany:     Temat postu: Reklama Google

Powrót do góry
Dunia
Barmanka na Forum
Barmanka na Forum

PostWysłany: 31.1.2003, 17:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

I pare fotek przy okazji Mr. Green

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
kiimi
Bez życia...
Bez życia...

PostWysłany: 31.1.2003, 17:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:

Dzisiejsza data będzie w historii kobiecych skoków narciarskich

chyba juz nie dzisiejsza zachwycony
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Dunia
Barmanka na Forum
Barmanka na Forum

PostWysłany: 31.1.2003, 17:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:

chyba juz nie dzisiejsza

Racja zachwycony Poprawie zaraz Mr. Green
Powrót do góry
Emu
Administrator
Administrator

PostWysłany: 31.1.2003, 17:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki, Duniu... bardzo zadowolony
Tak w ogóle widziałam ten skok; zgodnie z zapowiedzią Andrew był w Eurotelu (zresztą dziwny to program; fajny, ale taki misz-masz, o wszystkim i o niczym). Ale właśnie tylko taka migawka, pokazali skok, widać Danielę udzielającą wywiadu i niestetyż z samego wywiadu ani słowa, bo już przeszli do nastęonego wydarzenia... :ysz:. Za pół godziny na Eurosporcie COŚ z Bad Mitterndorf, no to chyba quali? (Tele Tydzień tak niedokładnie podaje)
To i ja wkleję nieco fotek... uśmiech Mam nadzieję, że niedługo Dani wreszcie przysiądzie do roboty - rekordzistce świata przystoi mieć dobre centrum informacyjne puszcza oczko - i dokończy przebudowę strony, żeby ta w mordę lepsza galeria działała... zamyślony

Ta ogromna skocznia to K-84 w Schoenwaldzie:

A to zdjęcie mnie troszkę bawi (ogólnie bardzo ładne). Dani to ta w wielkiej żółtej czapce, "jakie toto wtedy było małe"... śmiejący się

Władze PKP, czyli spółki matki, zapowiadają, że podobne spory kiedyś znikną. Ma temu służyć powołanie następnej spółki kolejowej o nazwie Dworzec Polski. Ta będzie odpowiadać i za kasy, i za perony, i za zapowiedzi, i za wyświetlacze.
Komentarz w sieci: Niedługo powołają spółkę PKP Śruby I Podkłady Kolejowe.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Lina
Tygrys na forum
Tygrys na forum

PostWysłany: 31.1.2003, 20:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja też wkleje kilka fotek, chociaż nie interesuje się skokami kobiet to jednak polubiłam tą dziewczyne bardzo zadowolony

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Google

Powrót do góry
kiimi
Bez życia...
Bez życia...

PostWysłany: 31.1.2003, 20:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ma taki kombinezon jak Morgi Mr. Green
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Lina
Tygrys na forum
Tygrys na forum

PostWysłany: 31.1.2003, 20:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

i takie narty jak Goldi bardzo zadowolony
Powrót do góry
Dunia
Barmanka na Forum
Barmanka na Forum

PostWysłany: 31.1.2003, 20:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:

Dzięki, Duniu...

Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Adam Małysz ulubieńcem Danieli Iraschko
19-letnia Daniela Iraschko wyznała, że jej ulubieńcem jest ... Adam Małysz. Austriaczka dokonała w środę na mamuciej skoczni Kulm w Bad Mitterndorf historycznego wyczynu - jako pierwsza kobieta uzyskała w skokach narciarskich odległość 200 metrów.

Urodzona 21 listopada 1983 roku Daniela Iraschko (162 cm wzrostu, waga 46 kg) startuje w konkursach skoków od pierwszych oficjalnych zawodów kobiet, kiedy miała niespełna 15 lat. Jej hobby to komputery oraz muzyka - od współczesnej poprzez rock (ulubiony zespół to Red Hot Chilli Peppers), aż po stare przeboje. Zapytana przez dziennikarzy o najbardziej ulubionego skoczka, od razu odpowiedziała: Adam Małysz.

Iraschko, która na "mamucie" po raz pierwszy w życiu skakała w środę, wykonała trzy próby. Zaczęła od 157 m, następnie wylądowała na 188. metrze, a za trzecim razem uzyskała 200 m. Nieoficjalny rekord świata w długości skoku oddanego przez kobietę należał do tej pory do jej rodaczki Evy Ganste i wynosił 167 m.

"Bardzo lubiłam biegać na nartach i tę konkurencję uprawiałam w szkole sportowej do 10 roku życia - wspomniała Daniela Iraschko. - Moich kolegów fascynowały skoki i to oni mnie namówili, abym i ja spróbowała. Spróbowałam i ... zakochałam się od pierwszej próby. Rodzice wpadli w panikę, jak się dowiedzieli, że zmieniam sportowe upodobania, ale niebawem pogodzili się z tym".

Pierwszy kobiecy rekord przypisywany jest hrabinie Pauli Lamberg z Kitzbuehel, która regularnie pojawiała się na konkursach dla mężczyzn. W 1911 roku skoczyła w ... spódnicy na odległość 22. metrów.
Powrót do góry
Dunia
Barmanka na Forum
Barmanka na Forum

PostWysłany: 1.2.2003, 01:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z Rzeczpospolitej:

O dwustumetrowym skoku Danieli Iraschko dowiedział się [Apoloniusz Tajner] z prasy. To rekord świata kobiecych skoków. - Iraschko to bardzo doświadczona zawodniczka. Znamy ją od lat. Jest świetnie wyszkolona technicznie. Prawdopodobnie skakała z wyższego rozbiegu, trafiła na dobre warunki i pofruneła dalej od wieku skoczków- skomentował ten wyczyn polski trener, który na temat kobiecych skoków ma wyrobione zdanie. - Dziesięć lat temu wydawało się, że kobiety przebojem wejdą na skocznie, ale tak się nie stało. Z dużej grupy kilkudziesięciu zawodniczek zaledwie kilkanaście skacze dalej. Wystarczy jeden poważny upadek na dużej skoczni i kończą karierę. To przecież kruche istoty. Rozsypują się szybciej niż mężczyźni- dodaje.
Powrót do góry
Emu
Administrator
Administrator

PostWysłany: 1.2.2003, 10:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Taaaak, już to czytałam.... Po prostu jestem wściekła na Tajnera, jak to czytam. Dprawdy, dane liczbowe da się zdobyć. Ale Tajner woli manipulacje.
Prawdą jest, że odeszły choćby: Marianne Uusitalo, Satu Timonen, Marie-Pierre Morin, Sandra Kaiser, Linda Achhorner... Ale doszło bardzo wiele nowych. W każdym turnieju dochodzi ok. 10 nowych zawodniczek, ogólna liczba startujących (nie każda startuje w każdym konkursie, wytwarza się nieformalnie coś w rodzaju startu z dziką kartą) jest co roku trochę wyższa. Raz już rozgrywano konkurs systemem pucharowym, bo stawiło się dokładnie 50 skoczek.
Oprócz tego wystarczy pozaglądać na strony klubów, zajrzeć do wyników... W krajach przodujących puszcza oczko w skokach kobiet dziewczynki stanowią ok. 15-30% dzieci zaczynających uprawiać skoki. Oczywiście, większość z nich większych osiągnięć nie będzie miała. Ale to jest normalne, tak samo jest w męskich skokach. To właśnie przyczynia się do normalizacji dyscypliny i podwyższenia poziomu.
A co do "kruchych istot", to po prostu jestem wściekła. Panie Tajner! Jeśli Pan córce nie pozwolił uprawiać sportu i w rezultacie na kruchą istotę wyrosła, bardzo proszę, niech Pan nie rzutuje tego na ogół populacji kobiecej! Są dyscypliny bardziej niebezpieczne i obciążające niż skoki, a uprawiane przez kobiety od dawna.
Kobiety owszem weszły przebojem na skocznie, tylko tego nie widać. Częściowo to wina marginalizacji kobiecych konkursów, a częściowo już po prostu złej woli pana Tajnera, który nie stara się czegokolwiek dowiedzieć.
Władze PKP, czyli spółki matki, zapowiadają, że podobne spory kiedyś znikną. Ma temu służyć powołanie następnej spółki kolejowej o nazwie Dworzec Polski. Ta będzie odpowiadać i za kasy, i za perony, i za zapowiedzi, i za wyświetlacze.
Powrót do góry
Google

Powrót do góry
Lina
Tygrys na forum
Tygrys na forum

PostWysłany: 1.2.2003, 11:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja czytałam w jakiejś gazecie, że córka Tajnera też chciała uprawiać skoki narciarskie, ale tatuś jej nie pozwolił uśmiech
Powrót do góry
Eminem
Rozbrykana owca
Rozbrykana owca

PostWysłany: 1.2.2003, 13:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:

ja czytałam w jakiejś gazecie, że córka Tajnera też chciała uprawiać skoki narciarskie, ale tatuś jej nie pozwolił

Też to gdzieś widziałem. Ciekawe czemu Tajner zaproteestował?? mam pytanko mam pytanko mam pytanko puszcza oczko

Powrót do góry
Emu
Administrator
Administrator

PostWysłany: 1.2.2003, 17:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lina napisał:
ja czytałam w jakiejś gazecie, że córka Tajnera też chciała uprawiać skoki narciarskie, ale tatuś jej nie pozwolił uśmiech

Ja nie czytałam, ale od jakiegoś czasu się zastanawiałam właśnie... Konkretniej od zdania z tej pierwszej jego wypowiedzi o skokach kobiet: "Gdybym miał córkę (przecież ma!! Tajner jest tak zanurzony w patriarchacie, że kobiety to dla niego jednolita masa, córka się w ogóle nie liczy jako potomek), nie doradzałbym jej uprawiania skoków narciarskich". Takie zimne, że z miejsca zaczęłam się zastanawiać, czy przypadkiem tak nie było rzeczywiście.
Powrót do góry
Lina
Tygrys na forum
Tygrys na forum

PostWysłany: 1.2.2003, 17:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

masz rację Emu z tym Tajnerem :ysz:

dzisiaj był wywiadzik na tvp1 z Danielą widzieliście? bardzo zadowolony
Powrót do góry
Dunia
Barmanka na Forum
Barmanka na Forum

PostWysłany: 1.2.2003, 17:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:

dzisiaj był wywiadzik na tvp1 z Danielą widzieliście?

Ja widziałam, nawet nagrałam :happy: :happy: :happy:
Powrót do góry
frau_kanzlerin
Moderator
Moderator

PostWysłany: 1.2.2003, 17:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

N a RTLu też był wywiad bardzo zadowolony
A jeszcze co do Tajnera - chciałabym zaznaczyć, że kończą karierę nie tylko z powodu kontuzji, ale też z powodu braku perspektyw. Co z tego, że taka Daniela będzie najlepsza w tym co robi, jak i tak się z tego nie utrzyma?
Lina
Tygrys na forum
Tygrys na forum

PostWysłany: 1.2.2003, 17:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja też nagrałam uśmiech wiem, że już na starość głupieje, ale nic na to nie poradze zachwycony
Powrót do góry
Emu
Administrator
Administrator

PostWysłany: 1.2.2003, 17:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja widziałam, ale niestety nie nagrałam. Ale jej lot mam nagrany z TVP3.
Jestem szczerze ujęta tym, że to w ogóle zauważyli. Nie spodziewałam się.
A tak w ogóle - czy wspominałam, że Danielę też troszkę znam? Mr. Green Parę maili do siebie skrobnęłyśmy, jakieś zdjątka mam od niej ze strony... Tak bezpośrednio to raz z nią rozmawiałam, w 2001 r. w Meinerzhagen.
Powrót do góry
Lina
Tygrys na forum
Tygrys na forum

PostWysłany: 1.2.2003, 17:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Emu Ty to szczęściara jesteś zachwycony a tak wogóle to fajna jest?
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Skokinarciarskie.pl Strona Główna -> Skoki kobiet Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następny
Strona 1 z 10

Skocz do: