|
Skokinarciarskie.pl Skokinarciarskie.pl
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Dunia Barmanka na Forum

|
Wysłany: 31.1.2003, 16:53 Temat postu: Daniela Iraschko |
|
|
Kobieta skoczyła 200 metrów!
Dzień 29 stycznia 2003 będzie w historii kobiecych skoków narciarskich takim samym kamieniem milowym, jakim dla skoków męskich jest data 17 marca 1994 roku. Wtedy to Fin Toni Nieminen jako pierwszy w historii skoczek przekroczył granicę 200 metrów. Niespełna 9 lat później dziewiętnastoletnia Austriaczka Daniela Iraschko stała się pierwszą kobietą, której dane było przekroczyć tę magiczną granicę. W czasie dzisiejszego treningu na mamuciej skoczni Kulm Dani oddała trzy skoki. W pierwszym poleciała na odległość 157 metrów, drugi skok to już 188 metrów, natomiast w trzecim wylądowała dokładnie na granicy 200 metrów. Do dziś kobiecy rekord w długości skoku wynosił 167 metrów i został ustanowiony w 1997 roku na tej samej skoczni przez Austriaczkę Evę Ganster.
Tak jak Emu prosiła, zakładam temat o Dani :happy: Mam nadzieje ze nikt sie nie pogniewa 
Ostatnio zmieniony przez Dunia dnia 31.1.2003, 17:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google
|
Wysłany: Temat postu: Reklama Google |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Dunia Barmanka na Forum

|
Wysłany: 31.1.2003, 17:00 Temat postu: |
|
|
I pare fotek przy okazji
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kiimi Bez życia...

|
Wysłany: 31.1.2003, 17:20 Temat postu: |
|
|
| Cytat: |
Dzisiejsza data będzie w historii kobiecych skoków narciarskich
|
chyba juz nie dzisiejsza  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Dunia Barmanka na Forum

|
Wysłany: 31.1.2003, 17:39 Temat postu: |
|
|
chyba juz nie dzisiejsza
|
Racja Poprawie zaraz  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Emu Administrator

|
Wysłany: 31.1.2003, 17:42 Temat postu: |
|
|
Dzięki, Duniu...
Tak w ogóle widziałam ten skok; zgodnie z zapowiedzią Andrew był w Eurotelu (zresztą dziwny to program; fajny, ale taki misz-masz, o wszystkim i o niczym). Ale właśnie tylko taka migawka, pokazali skok, widać Danielę udzielającą wywiadu i niestetyż z samego wywiadu ani słowa, bo już przeszli do nastęonego wydarzenia... :ysz:. Za pół godziny na Eurosporcie COŚ z Bad Mitterndorf, no to chyba quali? (Tele Tydzień tak niedokładnie podaje)
To i ja wkleję nieco fotek... Mam nadzieję, że niedługo Dani wreszcie przysiądzie do roboty - rekordzistce świata przystoi mieć dobre centrum informacyjne - i dokończy przebudowę strony, żeby ta w mordę lepsza galeria działała...
Ta ogromna skocznia to K-84 w Schoenwaldzie:
A to zdjęcie mnie troszkę bawi (ogólnie bardzo ładne). Dani to ta w wielkiej żółtej czapce, "jakie toto wtedy było małe"...
 _________________ Władze PKP, czyli spółki matki, zapowiadają, że podobne spory kiedyś znikną. Ma temu służyć powołanie następnej spółki kolejowej o nazwie Dworzec Polski. Ta będzie odpowiadać i za kasy, i za perony, i za zapowiedzi, i za wyświetlacze.
Komentarz w sieci: Niedługo powołają spółkę PKP Śruby I Podkłady Kolejowe. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lina Tygrys na forum

|
Wysłany: 31.1.2003, 20:29 Temat postu: |
|
|
ja też wkleje kilka fotek, chociaż nie interesuje się skokami kobiet to jednak polubiłam tą dziewczyne
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kiimi Bez życia...

|
Wysłany: 31.1.2003, 20:30 Temat postu: |
|
|
ma taki kombinezon jak Morgi  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lina Tygrys na forum

|
Wysłany: 31.1.2003, 20:47 Temat postu: |
|
|
i takie narty jak Goldi  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Dunia Barmanka na Forum

|
Wysłany: 31.1.2003, 20:51 Temat postu: |
|
|
Adam Małysz ulubieńcem Danieli Iraschko
19-letnia Daniela Iraschko wyznała, że jej ulubieńcem jest ... Adam Małysz. Austriaczka dokonała w środę na mamuciej skoczni Kulm w Bad Mitterndorf historycznego wyczynu - jako pierwsza kobieta uzyskała w skokach narciarskich odległość 200 metrów.
Urodzona 21 listopada 1983 roku Daniela Iraschko (162 cm wzrostu, waga 46 kg) startuje w konkursach skoków od pierwszych oficjalnych zawodów kobiet, kiedy miała niespełna 15 lat. Jej hobby to komputery oraz muzyka - od współczesnej poprzez rock (ulubiony zespół to Red Hot Chilli Peppers), aż po stare przeboje. Zapytana przez dziennikarzy o najbardziej ulubionego skoczka, od razu odpowiedziała: Adam Małysz.
Iraschko, która na "mamucie" po raz pierwszy w życiu skakała w środę, wykonała trzy próby. Zaczęła od 157 m, następnie wylądowała na 188. metrze, a za trzecim razem uzyskała 200 m. Nieoficjalny rekord świata w długości skoku oddanego przez kobietę należał do tej pory do jej rodaczki Evy Ganste i wynosił 167 m.
"Bardzo lubiłam biegać na nartach i tę konkurencję uprawiałam w szkole sportowej do 10 roku życia - wspomniała Daniela Iraschko. - Moich kolegów fascynowały skoki i to oni mnie namówili, abym i ja spróbowała. Spróbowałam i ... zakochałam się od pierwszej próby. Rodzice wpadli w panikę, jak się dowiedzieli, że zmieniam sportowe upodobania, ale niebawem pogodzili się z tym".
Pierwszy kobiecy rekord przypisywany jest hrabinie Pauli Lamberg z Kitzbuehel, która regularnie pojawiała się na konkursach dla mężczyzn. W 1911 roku skoczyła w ... spódnicy na odległość 22. metrów. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Dunia Barmanka na Forum

|
Wysłany: 1.2.2003, 01:01 Temat postu: |
|
|
Z Rzeczpospolitej:
O dwustumetrowym skoku Danieli Iraschko dowiedział się [Apoloniusz Tajner] z prasy. To rekord świata kobiecych skoków. - Iraschko to bardzo doświadczona zawodniczka. Znamy ją od lat. Jest świetnie wyszkolona technicznie. Prawdopodobnie skakała z wyższego rozbiegu, trafiła na dobre warunki i pofruneła dalej od wieku skoczków- skomentował ten wyczyn polski trener, który na temat kobiecych skoków ma wyrobione zdanie. - Dziesięć lat temu wydawało się, że kobiety przebojem wejdą na skocznie, ale tak się nie stało. Z dużej grupy kilkudziesięciu zawodniczek zaledwie kilkanaście skacze dalej. Wystarczy jeden poważny upadek na dużej skoczni i kończą karierę. To przecież kruche istoty. Rozsypują się szybciej niż mężczyźni- dodaje. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Emu Administrator

|
Wysłany: 1.2.2003, 10:32 Temat postu: |
|
|
Taaaak, już to czytałam.... Po prostu jestem wściekła na Tajnera, jak to czytam. Dprawdy, dane liczbowe da się zdobyć. Ale Tajner woli manipulacje.
Prawdą jest, że odeszły choćby: Marianne Uusitalo, Satu Timonen, Marie-Pierre Morin, Sandra Kaiser, Linda Achhorner... Ale doszło bardzo wiele nowych. W każdym turnieju dochodzi ok. 10 nowych zawodniczek, ogólna liczba startujących (nie każda startuje w każdym konkursie, wytwarza się nieformalnie coś w rodzaju startu z dziką kartą) jest co roku trochę wyższa. Raz już rozgrywano konkurs systemem pucharowym, bo stawiło się dokładnie 50 skoczek.
Oprócz tego wystarczy pozaglądać na strony klubów, zajrzeć do wyników... W krajach przodujących w skokach kobiet dziewczynki stanowią ok. 15-30% dzieci zaczynających uprawiać skoki. Oczywiście, większość z nich większych osiągnięć nie będzie miała. Ale to jest normalne, tak samo jest w męskich skokach. To właśnie przyczynia się do normalizacji dyscypliny i podwyższenia poziomu.
A co do "kruchych istot", to po prostu jestem wściekła. Panie Tajner! Jeśli Pan córce nie pozwolił uprawiać sportu i w rezultacie na kruchą istotę wyrosła, bardzo proszę, niech Pan nie rzutuje tego na ogół populacji kobiecej! Są dyscypliny bardziej niebezpieczne i obciążające niż skoki, a uprawiane przez kobiety od dawna.
Kobiety owszem weszły przebojem na skocznie, tylko tego nie widać. Częściowo to wina marginalizacji kobiecych konkursów, a częściowo już po prostu złej woli pana Tajnera, który nie stara się czegokolwiek dowiedzieć. _________________ Władze PKP, czyli spółki matki, zapowiadają, że podobne spory kiedyś znikną. Ma temu służyć powołanie następnej spółki kolejowej o nazwie Dworzec Polski. Ta będzie odpowiadać i za kasy, i za perony, i za zapowiedzi, i za wyświetlacze.
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lina Tygrys na forum

|
Wysłany: 1.2.2003, 11:34 Temat postu: |
|
|
ja czytałam w jakiejś gazecie, że córka Tajnera też chciała uprawiać skoki narciarskie, ale tatuś jej nie pozwolił  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Eminem Rozbrykana owca

|
Wysłany: 1.2.2003, 13:32 Temat postu: |
|
|
ja czytałam w jakiejś gazecie, że córka Tajnera też chciała uprawiać skoki narciarskie, ale tatuś jej nie pozwolił
|
Też to gdzieś widziałem. Ciekawe czemu Tajner zaproteestował??  _________________ Slim Shady
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Emu Administrator

|
Wysłany: 1.2.2003, 17:01 Temat postu: |
|
|
| Lina napisał: | ja czytałam w jakiejś gazecie, że córka Tajnera też chciała uprawiać skoki narciarskie, ale tatuś jej nie pozwolił  |
Ja nie czytałam, ale od jakiegoś czasu się zastanawiałam właśnie... Konkretniej od zdania z tej pierwszej jego wypowiedzi o skokach kobiet: "Gdybym miał córkę (przecież ma!! Tajner jest tak zanurzony w patriarchacie, że kobiety to dla niego jednolita masa, córka się w ogóle nie liczy jako potomek), nie doradzałbym jej uprawiania skoków narciarskich". Takie zimne, że z miejsca zaczęłam się zastanawiać, czy przypadkiem tak nie było rzeczywiście. _________________ Władze PKP, czyli spółki matki, zapowiadają, że podobne spory kiedyś znikną. Ma temu służyć powołanie następnej spółki kolejowej o nazwie Dworzec Polski. Ta będzie odpowiadać i za kasy, i za perony, i za zapowiedzi, i za wyświetlacze.
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lina Tygrys na forum

|
Wysłany: 1.2.2003, 17:25 Temat postu: |
|
|
masz rację Emu z tym Tajnerem :ysz:
dzisiaj był wywiadzik na tvp1 z Danielą widzieliście?  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Dunia Barmanka na Forum

|
Wysłany: 1.2.2003, 17:28 Temat postu: |
|
|
dzisiaj był wywiadzik na tvp1 z Danielą widzieliście?
|
Ja widziałam, nawet nagrałam :happy: :happy: :happy: |
|
| Powrót do góry |
|
 |
frau_kanzlerin Moderator

|
Wysłany: 1.2.2003, 17:37 Temat postu: |
|
|
N a RTLu też był wywiad
A jeszcze co do Tajnera - chciałabym zaznaczyć, że kończą karierę nie tylko z powodu kontuzji, ale też z powodu braku perspektyw. Co z tego, że taka Daniela będzie najlepsza w tym co robi, jak i tak się z tego nie utrzyma? _________________ kes hüppab ja suusatab. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lina Tygrys na forum

|
Wysłany: 1.2.2003, 17:38 Temat postu: |
|
|
ja też nagrałam wiem, że już na starość głupieje, ale nic na to nie poradze  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Emu Administrator

|
Wysłany: 1.2.2003, 17:38 Temat postu: |
|
|
Ja widziałam, ale niestety nie nagrałam. Ale jej lot mam nagrany z TVP3.
Jestem szczerze ujęta tym, że to w ogóle zauważyli. Nie spodziewałam się.
A tak w ogóle - czy wspominałam, że Danielę też troszkę znam? Parę maili do siebie skrobnęłyśmy, jakieś zdjątka mam od niej ze strony... Tak bezpośrednio to raz z nią rozmawiałam, w 2001 r. w Meinerzhagen. _________________ Władze PKP, czyli spółki matki, zapowiadają, że podobne spory kiedyś znikną. Ma temu służyć powołanie następnej spółki kolejowej o nazwie Dworzec Polski. Ta będzie odpowiadać i za kasy, i za perony, i za zapowiedzi, i za wyświetlacze.
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lina Tygrys na forum

|
Wysłany: 1.2.2003, 17:44 Temat postu: |
|
|
Emu Ty to szczęściara jesteś a tak wogóle to fajna jest? |
|